12-11-2021
Gevaar in het Poelbos en vervolg kap

Het Poelbos is een geliefd wandelgebied voor heel wat Goesenaren en mensen uit de omringende dorpen. Bovendien ligt er een ATB-route en is er gelegenheid paard te rijden. Het onlangs opgeknapte fietspad wordt veel gebruikt door de schoolgaande jeugd en pendelaars tussen Goes en de dorpen.
Het bos, dat midden jaren zeventig aangeplant werd, wordt ook qua natuur meer en meer van belang. Naast de poelen met zijn kikkers en salamanders, staat het bos bij mycologen bekend om zijn rijkdom aan paddenstoelen.

Een niet onaanzienlijk deel van de in het bos aangeplante bomen zijn essen, een boomsoort, die past in het open landschap van de Zeeuwse kleigronden en het tot voor ca tien jaar uitstekend “deed”.
De laatste jaren echter is een groot deel van de essen in Nederland, maar ook ver daarbuiten, aangetast door de zgn. essentaksterfte. Deze schimmelziekte wordt veroorzaakt door het vals essenvlieskelkje, een heel klein zwammetje. De sporen ervan worden door de lucht aangevoerd, landen op de bladeren en komen via de takken uiteindelijk in de stam van de boom terecht. Daar wordt de sapstroom onderbroken en sterft de boom langzamerhand af. Soms is dat duidelijk te zien door de kale, vrijwel bladerloze kruinen, bruine vlekken op de takken of langscheuren in de bast, soms ook niet en blijkt de boom bij nader onderzoek tot in de wortel te zijn verrot. Midden in een bos is dat niet zo’n probleem, maar langs wegen en paden zorgt dit voor potentieel levensgevaarlijke situaties: Het gaat immers om bomen van pakweg 25-30m hoog (lang), die het plotsklaps kunnen begeven en omvallen.
Gezien de dichtheid aan paden in het Poelbos moet - om ongelukken te voorkomen - het merendeel van de essen verwijderd worden. Dat is een zeer omvangrijke opgave, die vele weken gaat duren. Deze winter gaat dat niet meer lukken; door de weersomstandigheden - lees: de natheid van het terrein - en de aard van de werkzaamheden zouden de bosbodem en de paden onherstelbaar vernield worden. Daarom is besloten de werkzaamheden over de winter en het vogelbroedseizoen komend voorjaar heen te “tillen” en er in augustus 2022 mee aan te vangen. Om toch veilig in het bos te kunnen recreëren, worden de komende weken paden afgesloten waar de veiligheid niet langer gegarandeerd kan worden. Om de hoofdpaden te kunnen open houden, zullen dezer weken op enkele plaatsen potentieel gevaarlijke essen worden verwijderd. Met borden worden alternatieve routes aangegeven, zij het, dat die niet overal voorhanden zijn (zie bijgevoegde kaart; rood zijn delen die worden afgesloten).

Voor verdere info: boswachter Karel Leeftink, 06-10943647 of zeeland-zuid@staatsbosbeheer.nl

Bericht van SBB integraal overgenomen.

Deze week zijn er ook nog enkele populieren gekapt, Dit was nog een restant van de kap voor Tennet.

SrasPoelbos10-11-21-01a.jpg
Naar Nieuws