10-05-2021
Enkele ervaringen tijdens het uitdelen.

Een mevrouw vertelde dat ze uit een gezin van tien kinderen kwam en dat ze zich nog goed kon herinneren dat er een razzia was. De Duitsers waren op zoek naar haar vader. Ze woonden vlak bij een fruitbedrijf. De Duitsers konden haar vader niet vinden want die zat heel hoog in de fruitboom tussen de bladeren en het fruit.

Eén bijzondere ervaring. Een mevrouw weigerde de soep. Het deed haar denken aan de gaarkeuken in de oorlog. Toen werd er ook soep uitgedeeld. "Niet te pruimen", zei ze. Een wansmaak heeft ze eraan over gehouden. Het hielp niet dat ik zei dat deze soep prima smaakt. Overigens heb ik heel goed met haar over bevrijding gesproken.

Een andere mevrouw had sinds kort een nieuwe heup. Ze voelt zich nu een stuk vrijer dan voorheen. Vrijheid is voor haar op dit moment vrij van pijn en weer mobiel.

In het algemeen: de oude inwoners van het dorp waarderen de actie. Ze zijn enthousiast dat ze een blik soep krijgen en gaan graag het gesprek over vrijheid aan. Gemiddeld genomen vinden ze vrijheid belangrijk. Ze maken zich wel zorgen in welke richting de maatschappij zich beweegt. De ene haalde Forum voor Democratie aan, de ander Birma. Weer een ander India, Brazilië, Afrika. Ook de situatie in de Nederlandse maatschappij: egoïsme voor het belang van samen verontrust veel ouderen. Ze waarderen het aanbod voor hulp, maar zijn veelal zelfvoorzienend.

Een mevrouw klaagde over een verstopte riolering, waar de gemeente Goes weinig werk van maakt (blaadjes) en overlast van de boom die boven haar huis groeit.

Op een adres ontving ik een botte, gemene reactie. Verklaart dat we in onvrijheid leven, de regering de mensen onderdrukt en we in een verschrikkelijke tijd leven.

Yvonne Cabboort was erg enthousiast. Met Leon van de Bevelander ben ik bij Yvonne langs geweest, die makkelijk vertelde over vrijheid, de oorlog en haar herinneringen aan het dorp.
Andere mensen: allen thuis, enthousiast, blij en veel waardering voor de actie.

Iedereen was blij verrast. Sommigen hadden het wel op tv gezien, maar dachten dat ze niet in aanmerking kwamen of dat dat hier niet gebeurde.

Een enkeling kon zelfs nog het begin van de oorlog herinneren, een aantal de bevrijding, hoe spannend dat was voor jonge kinderen.

Iemand zei dat ze na de oorlog geboren was: wel voor mei 1945, maar hier was het al eerder bevrijd. (Dat hadden ze niet bedacht bij het 4/5 mei comité...).

 

Naar Nieuws